torstai 22. elokuuta 2013

Nainen on naiselle peto, paitsi treenatessa?


Kirjoittelin joskus taannoin lähipiirin asenteista tavoitteellisempaa treenaamista kohtaan, hieman suivaantuneeseen sävyyn. Nyt tätä avautumista voisi laajentaa netin ihmeelliseen maailmaan.

Nainenhan on naiselle peto ja elävässä elämässä puukottavat yleensä toisiaan herkästikin selkään tilaisuuden tullen. Treenikulttuurissa yllättäen näin ei kuitenkaan ole, vaan "siskot" vetävät yhtä köyttä ja tsemppaavat toisiaan kovastikin.

Jonkinlaiseksi nettimeemiksi muodostunut tokaisu "Nykyään fitness tarkoittaa sitä, että sulla blogi missä on kuvia sun perseestä ja puurosta." (-J_mp) on kaikessa syvällisyydessään aika osuva. Kun perus siideripöhö ostaa BetterBodies treenitopin, pari pussia puddingia, perustaa blogin ja ilmoittaa tähtäävänsä bikinifitness -lavalle vuonna 2018, kerää blogi viikossa 10.000 hittiä ja satoja "uuu, hyvältä näyttää, keep it going" kommentteja. Ainakin viimeistään siinä vaiheessa kun alkaa postaamaan niitä persekuvia.

Fitness-buumin myötä naisten kynnys aloittaa lähes nollasta ja tähdätä kilpailulavoille vuoden sisällä, on paljon matalampi kuin miehellä. Vaikka miehellä olisi salitaustaa ja peruskuntoakin jo entuudestaan, samalla ajanjaksolla mahdollisuudet vaikkapa CBB tai Men's Physique -sarjaan ovat melko utopistiset.

Kuinka sitten käy miespuolisen puntti-intoilijan netissä?

Blogini on kerännyt kiitettävästi kävijöitä ja kiitos siitä teille kaikille, jotain lukemisen arvoista siis osaan naputella. Kannustavat kommentit ovat jääneet melko minimaalisiksi (ei sinänsä, että treenimotivaationi niitä kaipaisi), mutta nyt viimeisimpien päivitysten jälkeen on palautekynnys ylittynyt treeniohjelmani tulevaisuutta pureskellessani. Sekä täällä blogissa, että vähän muuallakin. Nämä kommentteina jätetyt pelkät Youtube-linkit olivat ehdottomia suosikkejani, videoiden otsikot ovat tyhjentäviä: Stick To The Basics If You Are Not An Advanced Lifter, sekä 5 Day BodyBuilding Splits Are NOT Optimal For Sterioid Free Athletes!

Voisi kai suomentaa jotakuinkin, "hei amatööri, palaa perus jumppaohjelmien pariin" :)

Vaikka olen Salin Pienin Mies, ensimmäisen salikorttini hommasin vajaa 10 vuotta sitten. Kohtuu aktiivisesti 2-3 kertaa viikossa olen treenaillut 3-jakoisella ohjelmalla 2-3 vuotta. Ruokavalio on tosin tuolloin ollut totaalisesti päin persettä ja kehityskin junnannut, koska en ole osannut hakea progressiota tai vaihtelua ärsykkeisiin. 

Nykyinen ohjelmani oli minulle haaste, josta suoriutumisesta en ollut lainkaan varma. Alussa treenitahti vaikutti paperilla katseltuna huimalle, mutta nyt viikkojen kuluessa siitä on tullut helpohko rutiini. En ole räjäyttänyt tajuntaani tulosten suhteen, vaikka niitäkin selkeästi on tullut sekä painoissa että kropassa. Sen sijaan olen yllättänyt itseni totaalisesti treeni-intensiteetin osalta. En uskonut jaksavani näin hyvin, en todellakaan uskonut janoavani lisää, enemmän, kovempaa. Viisijakoinen ohjelma ei ollut mikään "kilffa idea kokeilla", vaan rankaksi oletettu ja odotettu 10 viikon projekti. Ohjelma ei ollut tuulesta temmattu, vaan Suomen kärkikehonrakentajien suunnittelema ja lanseeraama.

Täysin aloittelijaksi en enää itseäni laske ja imen tietoa ja taitoja valtavalla janolla. En näe mitään syytä palata eskariin tavaamaan aakkosia, kun edessä häämöttäisi peruskoulu jossa voi oppia paaaaljon uutta. Silläkin hinnalla että jatkossa joutuu panostamaan enemmän.

10 kommenttia:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=EK8O0krh-Kw

    VastaaPoista
  2. Sinun blogisi seuraavaa postausta tulee aina odotettua. Mukava lukea ihan "tavallisen" ihmisen blogia, eikä pelkästään ammattilaisten blogeja.

    Kuinka suurta kalorimäärää pyrit tällä hetkellä syömään? Itselläni pyrkimyksenä syödä puhtaasti noin 3000kcal, mutta ei se helppoa ole kun ruumiinrakenne on ollut aina hoikka, eikä ruokaa ole tullut tähän tahtiin ennen syötyä.



    VastaaPoista
  3. Kiitos! Yksi ajatus blogini taustalla olikin "tavallisen tallaajan" matka tavoitteellisen treenaamisen tiellä. Suurin osa blogeista on naisten fitness, pro-punttailijoiden, tai miesten jotka kirjaavat lähinnä ylös treenipainojaan. Koitan löytää muutakin kulmaa, kuin pelkkää liikkeiden ja painojen luettelua.

    Rehellisesti sanottuna en ole laskenut kaloreita, sillä tiedän niiden laahaavan koko ajan liian pienellä ja pyrin syömään laadukkaasti niin paljon kuin pystyn. Tyttöystäväni on "ravintoterapeuttini" ja erittäin hyvin perillä ruokavalioista, joten syön pitkälti sitä mitä nenän eteen työnnetään.

    Ehdoton minimiruokavalio ohjelmassani on 2500kcal, mutta realistisesti minunkin pitäisi tuo 3000kcal saada uppoamaan.

    Tällä hetkellä aamupainot heiluvat 78kg jo toista viikkoa, eli ikävästi on tultu alaspäin. Koitan nyt paikata aamiaisilla ja välipaloilla lisäämällä protskua jauhoilla. Ja tietty, syödä aterioilla niin paljon kuin pystyn.

    VastaaPoista
  4. Tuo anonyymin youtube linkki on kyllä ihan asiaa. Ei se kuinka kauan olet käynyt salilla määritä sitä millä tasolla olet. Aloittelijan ohjelmilla monet pystyvät kehittymään niin, että penkkiä, kyykkyä ja maastavetoa voi tehdä oman painon kertoimilla(esim. 1.5x/2x/2,5x). Ilmoitit pakkotoisto foorumilla ohjelmassasi käyttämäsi painot ja en sano tätä pahalla, mutta minusta ne ovat vielä aloittelijan tasoa. En sano tätäkään pahalla, mutta julkaisemasi kuvat itsestäsi kertovat myös, että kehossasi ei vielä ole kovin merkittävä määrä lihasmassaa.

    Sen verran vielä haluan puuttua tuohon "Suomen kärkikehonrakentajien suunnittelemaan ja lanseeraamaan" ohjelmaan. Internet on pullollaan samanlaisia "gurujen" laatimia treeniohjelmia, joiden mukana ihmisille myydään superlisäravinteita (kuten tässäkin ohjelmassa). Ostajalle annetaan se kuva, että itse voisi saada samanlaisen kropan. Todellisuudessa näitä ohjelmia mainostavat henkilöt on itse hankkineet lihaksensa ihan muilla aineilla, kuin mitä kaupittelevat. Kumpikaan nuista sinun ohjelman laatijoista ei ole normaalin ihmisen mitoissa (http://www.bodyrecomposition.com/muscle-gain/whats-my-genetic-muscular-potential.html). Ja vaikka kuinka kilpaillaan "naturaalien" sarjassa, niin kyllä ammattilaiset tietää, miten douppingtesteissä voi huijata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kritiikki oli odotettavissa ja toki myös sallittua. Vastaan kuitenkin muutamilla pointeilla:

      - Aloittelijaksi minä lasken salilla "kävijät", jotka eivät oikein tiedä mitä edes tekevät ja miten. Ennen kaikkea eivät treenaa merkittävällä rasituksella. En myöskään mainostanut itseäni miksikään guruksi, huomio vertaukseen eskari / peruskoulu.
      - En hae treenilläni painonostomaksimeita, vaan kehon muokkausta. Minulle on sama vaikka se tapahtuisi 5 kilon kässäreillä, jos lihas rasittuu tehokkaasti. Tämän muuten myös amattilaiset ymmärtävät, toisin kuin jotkut punttipenat.
      - Vaikka en hae ensisijaisesti työpainojen nousua, sitäkin on viime kuukausien aikana merkittävästi tapahtunut. Mainitsemissasi foorumin painoissa suurin osa oli JÄTTILÄISsarjoja, eli selkeästi normaaleja sarjoja pienemmillä painoilla.
      - Julkaisemiani nykyhetken kuvia kannattaa verrata täältä blogistani löytyviin kuviin joulukuun 2012 lopusta. Tuon jälkeen ehdin läpsytellä "omalla" ohjelmallani epäsäännöllisemmin vielä pitkään, ennen tätä 10 viikon ohjelmaa. Olisko näiden viimeisen 8 viikon aikana saanut mielestäsi merkittävästi enemmän lihasmassaa jollain perusohjelmalla, vaikka G6?
      - Jos Hulkki ja Mentula eivät mielestäsi tiedä mitä tekevät, saanen naurahtaa. En hetkeäkään usko että heidän laatimansa ohjelma on oikotie onneen, mutta minä olen näiden viikkojen aikana saanut paljon enemmän ainaan kuin peruspumppailuilla (kyllä, olen ehtinyt perusohjelmiakin tekemään vuosien varrella). Siitä onko herroista edes toinen naturaali, en ota kantaa, eikä kiinnostakaan. Melko hyvin olen kuitenkin perillä roinamaailmasta ja ammattilaisten suhteesta siihen, joten en treenaa pinkit lasit silmillä kuvitellen yltäväni samaan.
      - En käytä tällä hetkellä yhtäkään tuotetta, jota em. herrat ohjelmansa kyljessä mainostavat. Lisäravinteeni olen valinnut muilla perusteilla kuin pullistelevilla mainoskuvilla.

      - Tärkeimpänä: blogini tarkoitus ei ole kehuskella lihasmassallani, vaan kertoa tarinaa omasta kehityksestäni. Olkoon se sitten vaikka hidastakin.

      Poista
  5. Sanoin nuo asiat, koska moni luulee olevansa edistyneempi salilla kävijä kuin todellisuudessa on. En minä sitä väitä, että kukatahansa ei kyseisellä ohjelmalla tulosta saisi. Väitän vain, että sinä voisit kehittyä nopeamminkin. G6 ei ole hyvä ohjelma. Ja se mitä puhuin sinun painojen määristä niin ymmärsin varsin hyvin, että gianteissa käytetään pienempiä painoja, jonka myös suhteutin omaan johtopäätökseeni. Ymmärrän hyvin, että sinua ei kiinnosta maksimitulosten parannus, mutta jotta voisit kehittää suuret lihakset niin siihen tarvitaan naturaalina suurilla painoilla tehtyjä perusliikkeitä. Et saa suuria lihaksia koskaan 5kg käsipainoilla. En väittänyt, että Hulkki ja Mentula ei tiedä mitä tekee, vaan sanoin, että sinun ei tulisi tehdä Muscle Challenge ohjelmalla, koska se on mainoskikka. Ymmärrän että ei ole tarkoitus kehuskella lihasmassalla, mutta se lihasmassan kasvatus sinulla on kuitenkin tavoitteena. Väitän, että voisit saada parempia tuloksia kun otat ensin askeleen taaksepäin eli suosittelen että otat yksinkertaisemman ei niin "pro-tason" treeniohjelman käyttöön. Esimerkiksi 2-jakoinen voisi sopia sinulle hyvin. Kun tunnut Hulkkia niin kovasti arvostavan niin kannattaa ottaa huomioon mitä herra kirjoittaa: "2-jakoiset ohjelmat ovat tavallaan oma spesialiteettini, sillä yli 15-vuotisen treeniurani aikana olen käyttänyt kaikkein eniten juuri 2-jakoisia ohjelmia." (http://www.fastnews.fi/2013/treenijaot-2-jakoiset-perusohjelmat/).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän tästä astetta rakentavammasta palautteesta :)
      Kuten jo mainitsin, olen treenannut vuosien varrella 2 ja 3 jakoisillakin ohjelmilla, silti MC on tarjonnut selkeintä kehitystä. Toki säntillisemmällä treenaamisella on osuutta asiaan, MUTTA, tärkeimpänä korostan etten tätä ohjelmaa pidä minään ihmeitä tekevänä. Se on vain yksi kokeilu ja ainakin tehnyt tehtävänsä herättämällä nälkäni tavoitteelliseen treenaukseen.

      Huomaan kommenteistasi ettet syvällisemmin blogiini ole tutustunut. MC:tä on kaksi viikkoa jäljellä, jonka jälkeen aion todennäköisesti siirtyä kolmijakoiseen, paljon perinteisempään ohjelmaan. Tässä vaiheessa MC alkaa siis olla jo paketissa ja katse tulevaisuudessa. Ehdin ja tulen varmasti käymään läpi läjän erilaisia ohjelmia, joista tuskin mikään tulee enää olemaan niin monimutkainen kuin MC.

      En silti osta väitettäsi MC:n olevan täysin tuulesta temmattu - se perustuu kuitenkin kahden kovaa tulosta tekevän bodaajan omiin hyviksi havaittuihin keinoihin. Jo slogani "break the code" tietty viittaa siihen että juttuja tehdään nyt vähän eri tavalla ja perinteisten ohjelmien nimeen vannovilla nousee karvat pystyyn.

      Olen silti täysin avoin kaikille hyvin perustelluille ehdotuksille, joten jos olet mielestäsi blogini kautta tutustunut taustaani, vahvuuksiini ja heikkouksiini, ehdota ihmeessä sopivaa uutta treeniohjelmaa. Siksihän Pakkikselle alunperin aiheesta kirjoitinkin, hakeakseni mielipiteitä.

      PS. Hulkista en ollut ennen tätä projektia kuullutkaan, MUTTA, silti olen lukenut jo viittaamasi artikkelin. Itse asiassa koko sarjan, eri treenijakojen eduista ja haitoista :)

      Poista
  6. Kommenttieni tarkoitus ei ole ollut aiheuttaa mielipahaa. Olisin voinut olla asiallisempi ja rakentavampi. Käsitin, että olet siinä uskossa, että tarvitset monimutkaisen ohjelman kehittyäksesi, koska olet pitkään treenannut. Monet treenaavat 2, 3 tai 4 jakoisilla ohjelmilla vuodesta toiseen saamatta mitään merkittäviä tuloksia. Itsekin olen tämän omalla kohdallani havainnut. Monijakoisilla ohjelmilla ei tule hyviä tuloksia, jos ohjelmassa tai treenajalla ei ole perusasiat kunnossa. Itsekin olen aiempaa Muscle Challengia vemputtanut hyvin hitain tuloksin. Monijakoisilla ohjelmilla treenatessani focus oli enemmän eristävien liikkeiden tekemisessä kuin pääliikkeissä. Oli tärkeämpää kehittyä hauiskäännössä kuin kyykyssä, jonka usein vielä korvasin prässillä. Tällainen treenityyli ei ole tehokas tapa kasvattaa lihasmassaa naturaalina. Naturaalilla treenin focus pitää olla aina pääliikkeissä ja kaikki eristävät liikkeet ovat toissijaisia. Ensimmäisessä viestissäni laitoin linkin kuinka paljon naturaali ihminen voi kehittää lihasmassaa. Siinä myös mainitaan kuinka nopeasti lihasmassaa voi keskimäärin kasvattaa. Aloittelija voi saada kolmen vuoden treenillä yli 20kg lihasmassaa. Siinä vaiheessa kun kroppaan on tuo määrä tullut lihasta niin ei todellakaan ole enää aloittelija. Moni pitkäänkin treenannut ei ole sitä 20:tä kiloa saavuttanut ja voi kehittyä hyvin jopa 1-jakoisella ohjelmalla. 1-jakoinen 3 kertaa viikossa toimii, jos pystyt palautumaan edellisestä treenistä seuraavaan treeniin. Jos et pysty, ei 1-jakoisella kannata treenata. Mutta niin kauan kuin 1-jakoinen toimii on sillä järkevää treenata, koska sillä saat lihasmassaa nopeiten. Jos otat useampi jakoisen ohjelman käyttöön niin niiden pitäisi olla rakennettu isojen perusliikkeiden ympärille ja kehityksesi kannalta olennaista on vain sillä, että edistyt niissä isoissa liikkeissä. Pakkotoistolla viittasit siihen, että etsit jotain "trendikästä" ohjelmaa, mutta kylmä fakta on se, että naturaalille parhaat tavat kasvattaa lihasta on keksitty jo 60-luvulla. Reg Park kehitti 50-60 -luvulla 5x5 metodin (http://www.fitnessandpower.com/training/workout-routines/old-school-bodybuilding-reg-parks-5x5-workout). Nykyään 5x5 metodista löytyy monta variaatiota. Itse treenasin ja sain parhaat tulokseni Stronglifts 5x5 ohjelmalla, vaikka olin jo useamman vuoden käynyt salilla. Tsemppiä sinulle, toivottavasti pääset tavoitteisiisi!

    VastaaPoista
  7. No harm done.
    En missään nimessä luule tarvitsevani monijakoista erikoisohjelmaa. 1 tai 2 jakoisen suurin ongelma on tekemisen mielekkyys, jonka tietysti täytyy myös säilyä. Tällä hetkellä treenaan ja haluaisin treenata keskimäärin 5 kertaa viikossa, joka on todennäköisesti mahdotonta pienillä treenijaoilla palautumisen kannalta.
    Siksi uskon että kolmijakoinen on jatkossa hyvä valinta, jolloin voin myös priorisoida heikompia osia kuten olkapäitä ja pienentää järeiden jalkojeni osalta. Luonnollksesti valitsen sitten muutamat isot pääliikkeet joilla pääfokus (itse asiassa tämän suuntainen on ollut MC:kin, vrt kaksi all-out liikettä joka treenin alkuun).
    Lihasmassan lisäksi haluan kroppaani tasapainoa ja tällä hetkelläkään sitä ei vielä ole - reidet ovat massiiviset narukäsiin ja yläkroppaan kokonaisuudessa verrattuna.
    Se "trendikäs" oli humoristinen heitto kun ehdoteltiin esim G6:ta. Kaikki kunnia kyseiselle ohjelmalle, mutta itsekin jo myönsit ettei se ole kovin hyvä.
    5x5 metodi vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, miksipä sitä en voisi soveltaa kolmijakoisen pääliikkeisiin?
    Kiire ei ole minnekään. Tämä on matka, jolla ei ole päämäärää. I'm just enjoying the ride.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.youtube.com/watch?v=eZZCPa71gQ0
      http://www.youtube.com/watch?v=Fi8ekjknjd4

      Poista