torstai 29. elokuuta 2013

Skaala aloittelijan ja ammattilaisen välillä

Meitä on moneen junaan ja osa porukasta jää vielä asemallekin. Minkälaista hikoilijaa kuntosalilla mahtuu aloittelijan ja amattilaisen välille?

Ammattilaisethan on helppo määritellä - nimekkäitä isoja mörssäreitä, jotka käyvät pullistelemassa kivestä veistettyine lihaksineen kisoissa. Aloittelijan määritelmä on ilmeisesti paljon häilyvämpi ja peilaa paljon termin määrittelijän omaan tietotaitoon kehonmuokkauksen saralla. Tai toisinaan kuviteltuun tietotaitoon.

En toki kirjoittaisi mistään mikä ei kosketa omalla kohdalla. Asia jäi hieman hautomaan mieleen kun taannoin sain kommentteja olevani noviisi, jolla ei juurikaan ole vielä lihasmassaakaan.

Onhan tuossa perää. Lihasmassani on vähäistä moniin verrattuna. Väitän kuitenkin että verrannollisesti sitä on aika lailla enemmän kuin 8kk takaperin. Lähtökohta on ollut täysin laihaläski naru. En ole koskaan tuntenut itseäni niin ryhdikkääksi kuin nyt, enkä rehellisesti sanottuna uskonut että tähän kroppaan koskaan olisi tämänkään vertaa lihasta tarttunut.

Treenaaminen on päivä päivältä enemmän elämäntapa. Selkeiten muutosta kuvailee ero salilla käymisen ja treenaamisen välillä. Ennen kävin salilla, kuntoilemassa. Joskus innokkaammin, toisinaan oli viikkoja, kuukausiakin taukoa. Ravintoon salilla käyminen ei vaikuttanut mitenkään, mitä nyt palkkarin treenin päätteeksi useimmiten kittasin. Muuten syötiin kun oli nälkä (ehkä, ei välttämättä silloinkaan), mäkkärikin oli tuttu paikka. Nykyään joka päivä on oletusarvoisesti treenipäivä, lepopäivät salilta suunniteltuja. Syön silloin kun kello käskee, syön sitä mitä kuuluu syödä, enkä sitä mitä sattuu tekemään mieli.

Tunnen kaikki tärkeimmät liikkeet, oikeat suoritustekniikat (ainakin teoriassa, toteutuksessa takuulla paljon parantamisen varaa), tunnen erikoistekniikoita. Salilta ei löydy hilavitkutinta, jonka käyttötarkoitusta en tuntisi. Tiedän minne mikäkin vaikuttaa ja ennen kaikkea ymmärrän MIKSI jotain tiettyä asiaa tietyllä tavalla suoritan - en vain seuraa sokeasti jotain, mitä joku toinen on suunnitellut. Tiedän ettei ole yhtä oikeaa tapaa kasvattaa lihasta, vaan valtava määrä variaatioita ja menetelmiä, jotka toimivat eri tavalla erilaisille punttaajille.

Olenko aloittelija salilla?

Joidenkin mittapuulla kyllä - perusteina lähinnä lihasmassan määrä. Joka mielestäni on äärimmäisen huono mittari. Vähänkään kehonmuokkauksesta ymmärtävä tietää että tietotaidon ja treeni-intensiteetin lisäksi on useita muitakin tekijöitä jotka vaikuttavat suuresti kehitykseen. Niistä vähäisin ei todellakaan ole geeniperimä. Eikä allekirjoittaneen sukualbumia tarvi paljon selailla todetakseen ettei sieltä kovin raavaita miehiä löydy.

Aloittelijoita löytää näin kesän loppumetreillä saleilta reilusti, kun kesäkilojen karistelijat heräävät todellisuuteen. Osa heistä jää kuntoilijoiksi, "salilla kävijöiksi", kuten itsekin olin vuosikaudet. Osa ehkä saa suuremman kipinän ja alkaa ottaman asioista laajemmin selkoa, syvällisemmin kuin vain noudattamalla aikansa salijäsenyyden kaupan päällisenä saatua personal trainerin mapista nykäisemää perusohjelmaa. Innostuvat treenaamaan säännöllisemmin, kovempaa ja ennenkaikkea omalle fysiikalleen parhaiten sopivalla tavalla.

Teille, tervetuloa joukkoon.

Kritiikki ei minua häiritse lainkaan, se päinvastoin herättää enemmän kunnianhimoa jatkaa. Näyttää, että ensi viikollakin olen taas hieman paremmassa muodossa kuin viime viikolla.

3 kommenttia:

  1. Sinulla on hyvä asenne!
    Kun puhutaan aloittelijoista niin usein viitataan juuri mainitsemiisi asioihin. Kyllähän sitä omaa tasoa voi mitata monella mittarilla. Tuosta pohdinnastasi kuitenkin jäi yksi asia pois: lihaksesi ei tiedä kuinka paljon kuntosaliharjoittelusta tiedät tai kuinka oikealla tekniikalla osaat liikkeet tehdä. Mielestäni edistymistasoa on hyvä tarkastella juuri lihasten kannalta, koska niitähän sitä salilla ollaan kasvattamassa.
    Aloittelijan lihakset palautuu nopeammin ja aloittelijalla on edellytykset kasvattaa lihasta nopeampaa, edistyneemmän lihakset palautuu hitaammin ja lihaskasvukin on hitaampaa. Tässäkin taas poikkeuksena kaikki jotka käyttävät steroideja.
    Aloittelijan ohjelmat on tehty niille, joiden lihakset on aloittelijan tasolla. Keskitason treenaajan ohjelmat taas niille, joiden lihakset on keskitasolla jne. Treeniohjelman valintaan ei tulisi vaikuttaa pelkästään se kuinka pitkään olet treenannut ja paljonko tiedät vaan enneminkin se kuinka nopeasti voit palautua. Lihakset kasvaa nopeiten kun niitä rasittaa oikean määrän. Oikea määrä rasitusta määräytyy tasosi mukaan.
    Naturaali ei tarvitse lihasten kasvattamiseen paljon tietoa, mutta sitä on Internet kuitenkin täynnä. Ja yleensä se ohjaa ihmiset ihan väärälle polulle kokeilemaan kaiken maailman lisäravinteita kun kehitystä ei muuten tunnu tulevan. Tämä on juuri se mihin lisäravinneteollisuus on alusta lähtien pyrkinyt. Mainostetaan tuotteita steroideja käyttävien ihmisten kuvilla ja tehdään body-lehtiin "kuukauden treeni" ohjelmia, joilla pitäisi saada supertuloksia. Siltikin suurin osa ihmisistä saisi paljon parempia tuloksia kun keskittyisi vuosikausia tiedettyihin hyviin treenimetodeihin eikä uusien treeniohjelmien kokeilemiseen ja lisäravinteiden ostamiseen. Itse myönnän olleeni juuri edellä mainittuihin asioihin uppoutunut, joka ei satojen eurojen lisäravinneostostenkaan jälkeen saanut toivomiaan tuloksia "kuukauden treeni" ohjelmilla.
    Olen aika pitkälle erimieltä mitä mainitset geeneistä. https://www.youtube.com/watch?v=ZGNk5Oriu0s

    VastaaPoista
  2. Geenien osalta tarkennan sen verran että toki kuka tahansa voi kasvaa isoksi, mutta luontaisesti korkeamman testosteronitason omaavilla se on selkeästi nopeampaa. Kehon uudistuminenkaan ei 35v ole enää sama kuin parikymppisellä kehonrakentajalla.

    Menestyksekäs lihasmassan kasvattaminen tarvitsee vain kolme tekijää - tehokkaan treenin, riittävästi ravintoa, riittävästi unta. En usko että ensimmäisessä on minulla mitään ongelmia, toisessa jonkun verran ja ylivoimaisesti pahin on univaje. 6-7 tuntia yössä ei ole riittävästi näillä treeneillä. Sitäkään asiaa ei voi auttaa tehokkaasti, kun vuorokaudessa on vain rajallinen määrä tunteja.

    Tottakai ensisijainen tavoite minullakin on kasvattaa lihasta, muokata vartaloa tietyn ihannetyypin mukaiseksi. Minulle on sinänsä sama millaista ohjelmaa teen ja millaisella tekniikalla, kunhan A) tekeminen on mielekästä ja motivaatio pysyy yllä, sekä B) tulee tulosta.

    Nykyinen ja pian päätökseen tuleva ohjelmani, eli Fastin Muscle Challenge, oli melkoinen villi kortti. Osittain minut haastettiin siihen ja halusin itsekin nähdä olisiko minusta moiseen. Tiesin kyllä jo aloittaessani että ohjelma ei ole suunnattu minun kaltaiselleni ja saattaa olla liian rasittava. Lähes kaikki saamani ulkopuolinen palaute on ollut luokkaa "hullua tehdä tuollaista viisijakoista, kun ei ole edistynyt kehonrakentaja". Silti vastoin kaikkia odotuksia ohjelma ei ole tuntunut liian rankalta (vaikka joka treeni vedetään kovaa), olen itsekin yllättynyt miten hyvin palaudun ja ennenkaikkea - miten hyvää tulosta ohjelma on saanut aikaiseksi. Sekä kroppa että treenipainot ovat kasvaneet 8 viikon aikana selkeämmin kuin ennen MC:tä vajaan puoli vuotta vetämäni 3-jakoisen aikana. Saati sitten useina vuosina aikaisemmin, 1 ja 2-jakoisilla ohjelmilla. Epäloogista?

    En ala hehkuttamaan tätä ylivertaiseksi ja aion ehdottomasti jatkaa täysin erilaisillakin ohjelmilla. Voi olla että löytyy useitakin muita joilla kehitys on vielä parempaa. Kuitenkin MC on tehnyt tehtävänsä antamalla vähän vaisuhkoon peruspunttailuun "potkua perseelle". Into ja nälkä on kasvanut, eikä paluuta epäsäännöllisempään treenaukseen enää ole. Odotan innolla mitä kaikkea muuta ja uutta voin seuraavaksi kokeilla. Ja tietty, millaista tahtia ja miten hyväksi kroppaani voin kehittää.

    Lisäravinnepuolta olen käsitellyt sekä blogiteksteissäni että kommenteissani jo aiemmin, lyhyesti sanottuna en käytä mitään minkä tarpeellisuudesta en ole varma, enkä osta mitään mainoslauseiden perusteella. Käytän lataria ennen treeniä, koska olen todennut vireystilassa treenissä selkeän eron sen avulla. Käytän intraa treenin aikana, koska MC:n aikana olen huomannut sen vähentävän selkeästi lihasten hapottumista ja antavan jaksamista vetää jättiläissarjat läpi (tämä on testattu treeneillä ilman intraa). Käytän palkkaria, koska haluan lihaksille treenin jälkeen mahdollisimman pian uutta rakennusainetta. Käytän välipaloilla protskujauhoja, koska en pysty tarpeellista määrää proteiinia syömään normaalina ruokana. Nämä kaikki tuotteet on valittu hinta-laatu suhteen perusteella, ei mainoskuvien (latarina Manninen Mania, intrana Scivation Xtend, palkkarina Star Nutritionin Gainer Pro).

    VastaaPoista
  3. http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/the_truth_about_bodybuilding_genetics

    Huom. En piiloudu "huonojen geenien taakse", eikä aihe sinänsä kiinnosta minua enempää. Aion treenata kuten ennekin ja kasvaa, vaikka se olisi kuinka hidasta.

    VastaaPoista