lauantai 14. syyskuuta 2013

Bulk or cut, how about not?

Massakausi/dieetti -menetelmä on peruskauraa kilpailijoille, joiden täytyy antaa elmistölleen off-seasonilla enemmän kaloreita lihasmassan kasvatukseen ja ylläpitoon. Luonnollisesti kisakuntoon kiritään dieettaamalla rajustikin rasva pois.

Perus fitness- tai kehonrakennusharrastajalle bulkkidieettikierre on mielestäni pelkkää hifistelyä ja omiaan ruokkimaan terveys- ja syömishäiriöitä. Toki samat menetelmät toimivat lihasmassa kasvatukseen, mutta miksi käyttää niin epäluonnollista tapaa? Harrastaja ei ole menossa kisoihin, ei ole sitä tiettyä kohdetta johon mennessä ollaan sitten "kisakunnossa".

Monelle wannabefitnessille bulkkaaminen on vain typerä tekosyy luistaa järkevästä ruokavaliosta ja olla pehmeä. "Eiku mä oon bulkilla, dieetti alkaa toukokuussa". Just, että pari kesäkuukautta voidaan pousailla pienemmissä vaatteissa ja lösähtää sitten taas.

Harrastajien blogeja lukiessa törmää usein näihin epäonnistuneisiin bulkkikausiin. Vedetään överikaloreilla ja usein paskaa syöden, käydään sitten inbody-mittauksissa ja raportoidaan että lihasmassaa tullut 2kg ja rasvaa 1,5kg. Jeejee. Dieetin jälkeen taas mittaillaan ja pettyneenä selitellään että lähes samassa lähtöpisteessä ollaan, gainit mittausten mukaan ehkä 0,5kg lihasta. Inbodykin on niin epäluotettava että pelkkä erilainen nesteytys ennen mittausta antaa tuon verran heittoa tuloksiin.

Elimistölle aiheutetun rasituksen lisäksi jojoilu aiheuttaa rasitusta lähipiirille. Kukaan ei jaksa katsella kauaa väsynyttä ja kiukkuista dieettaajaa. Erinomaista myrkkyä työ- ja ihmissuhteille. Jos syömishäiriön uhka ei tunnu vielä missään, pääpalkintona häämöttää metabolinen tuho. Tila, jossa kroppa ei enää lähde palautumaan rankasta dieetistä. Sen saavuttaakseen ei tarvitse olla kilpailija, riittää kun matkii tarpeeksi ammattilaisten dieettirutiineita.

Oikein ja järkevästi käytettynä bulk/diet on klassinen, toimiva menetelmä jolla lihasmassa kasvaa ja dieetin jälkeen ollaan hyvässä lihaserottuvuudessa. Mutta harrastajalle se on täysin turhaa elimistön rasittamista. Syö järkevän ruokavalion mukaan koko ajan, anna joskus itsellesi lupa "cheattipäiviin" ilman dieettejäkin. Kehity ja kerää lihasta vähän hitaammin, mutta ennenkaikkea olet suht hyvässä kunnossa läpi vuoden - et vain ehkä hyvällä tuurilla onnistuneen dieetin jälkeen, ennen repsahtamista taas "bulkille".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti