sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Kehitystä, onko sitä (osa 3)

Kehityksen seuraaminen on aina oma haasteensa, etenkin tässä iässä tavoitteellisemman treenin "aloittaneena". Filettä ei kuitenkaan kasva samalla tavalla kuin parikymppisille testohöyryille, hurjista kasvupyrähdyksistä on turha haaveilla. Kiire ei kuitenkaan ole ja jokainen treenattu kuukausi kehittää, hitaasti mutta varmasti.

Omalle ulkoiselle kehitykselleen on kovin sokea. Kun tuijottaa peilikuvaansa päivittäin, itsensä vertailu ilman aiemmin räpsittyjä kuvia on lähes mahdotonta. On erittäin mukava kuulla välillä kommentteja "sähän oot kasvanut", ihmisiltä joita ei ole hetkeen tavannut.

Tavoitteenani on yksinkertaisesti kasvaa isommaksi, saada raamikkaampaa kroppaa. Ja toki näyttävä lihaserottuvuus olisi kiva juttu. Nykyisessä ohjauksessa keinot tuon saavuttamiseksi ovat hyvin suoraviivaiset - sarjapainoja ja voimatasoja ylös. Isoja ja heikkoja kehonrakentajia ei ole olemassakaan. Myös ohjelma on suht simppeli muokattu kaksijakoinen (eli neljä erilaista treeniä per viikko), ilman mitään hifistelyvemputteluja. Sarjojen ja painojen suhteen mennäänkin sitten sen verran vaihtelevaan jaksotukseen, ettei minun älyni jaksa puntaroida mitä seuraavalla kierroksella on tiedossa. Onneksi ei tarvitsekaan, pyrin vain nostamaan sen mitä käsketään. Itsensä huijaaminen on jokseenkin mahdotonta, huonot treenit ja vajaat sarjat tiedostaa tuskaisen hyvin.


Peruskierros on kuitenkin kuukauden mittainen. Kahdella ensimmäisellä viikolla treenin volyymiä ja/tai intensiteettiä kasvatetaan. Niiden aikana sarjoja ei viedä loppuun asti, vaan jätetään 1-2 toiston pelivara (eli tehdään "keltaiselle"). Kolmas viikko on ns. testiviikko, jossa sitten revitään kovaa ja loppuun asti ("punaiselle") isommilla painoilla. Neljäs viikko on keventelyviikko, jonka aikana palautellaan ja tehdään normitreenit kevyemmillä sarjoilla.

Sarjojen, toistojen ja painojen vaihdellessa radikaalistikin, on hieman vaikea itsekseen laskeskella jotain lukeamia kehitykselleen. Toki itse tiedostan että puoli vuotta sitten en olisi nostanut 7x130 mavea, mutta en moista olisi puoli vuotta sitten uskaltanut yrittääkään.

Koska suoraan verrannollisia toistuvia sarjoja neljän kuukauden ajalta ei ole, turvauduin netistä löytyviin 1RM -laskureihin. Laskuriin syötetään yksi tai useampia sarjoja painoineen ja kaava arvioi niiden perusteella ykkösmaksimin, eli paljonko rautaa teoriassa nousisi yhden toiston verran. Lopputuloksena yksinkertainen taulukko neljän kuukauden kehityksestä:


Sarjapainojen kehityksen kannalta homma siis ainakin toimii, enkä noihin lukemiin tyytymätön voi olla oikein miltään kantilta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti