keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Vape on!

Miehellä pitääkin olla vähän paheita, mutta yksi niistä rajoittaa treenaamista - tupakointi. Olen polttanut noin askin päivässä jo vuosia, kaiken kaikkiaan vajaat 10 vuotta elämästäni. Olisi täyttä valehtelua väittää ettei hapenottokyky kärsi ja etteikö se vaikuttaisi treeneihinkin.

Vuosi takaperin röökaaminen loppui muutamaksi kuukaudeksi, tuolloin nikotiinipurkan avulla. Aluksi purkan avulla sai vähennettyä tupakointia, mutta olihan purkan jauhaminen tosi surkeaa korviketta. Hetkellinen savuttomuus rakoili alkoholin vaikutuksen alaisena ja repsahti kokonaan seuraavalla lomamatkalla. Uima-altaan reunalla auringossa lojuessa kun ei juuri muuta tekemistä ollut kuin tissutella sangriaa ja tupakoida...

Sähkötupakasta, eli nykyään neutraalimmin nimettynä vapottelusta, oli vähäisiä kokemuksia vuosien takaa. Silloin vehkeet olivat heppoisia Ebaystä tilattuja kiinalaisia. Hauskoja leluja hetken aikaa, mutta hajosivat käsiin nopeasti. Näitä suurinpiirtein oikean tupakan kokoisia ja näköisiä, kertakäyttöpatruunoilla varustettuja muovirimpuloita sai imeä posket lommolla, heikolla menestyksellä. Mielenkiinto lopahti kehnoon laatuun ja tehottomuuteen. 

Noista ajoista vapottelumaailma on kehittynyt huikeasti ja sain vihdoin kipinän kokeilla ihan oikeasti toimivilla laitteilla. Tilasin itselleni hyvän hinta-laatusuhteen aloituspaketin (eGo-eVod SMOK Winder XL 1100mAh STEEL) ja ilman sen suurempia ennakko-odotuksia kokeilemaan.

Hämmästyin suuresti. Viimeisen tupakan tumpattuani vapo taskuun, eikä ole enää ollut mitään tarvetta kaivaa Pall Mall -askia esiin. En uskonut vapottelun toimivan näin hyvin "korvaushoitona". Vapottelun terveysvaikutuksista voidaan pähkäillä, mutta takuulla se on terveellisempää kuin tupakka. Haitalliset aineet vähenevät yhteen - nikotiiniin. Kaikki loput on vesihöyryä.

Muihin korvaaviin nikotiinivalmisteisiin verrattuna vapottelu on ylivoimainen. Mistään tupakan "eduista" ei tarvitse luopua. Sosiaalinen aspekti säilyy, röökille voi työkaverin kanssa lähteä kuten ennenkin. Vapottelulla saa tupakkatauon tapaan sen hetken oman aikansa työhässäkästä irtautumiseen. Itse käyttöprosessi tuntuu lähes samalta ja vaikutus on yhtä hyvä. Vain iso kasa haitta-aineita ja tupakankäry vaatteissa katoavat.

Vapottelulla on tietty paljon muita etuja. Lyhyelläkin aikavälillä se on merkittävästi halvempaa, vapotella voi huolettomammin sellaisissakin paikoissa joissa tupakointi on kiellettyä, eikä vapo aiheuta kanssaihmisille ympärillä mitään terveys- tai hajuhaittaa.

Näin helpolla jos tupakoinnista itse pääsen irti, en voi kuin hämmästellä että tätäkin on Suomessa yritetty rajoittaa - nykyään sentään vain nikotiininesteiden myynnin osalta. Vaivattomasti ja laillisesti niitä onneksi kuitenkin saa tilattua nettikaupoista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti